Tuesday, October 02, 2012

Istilah-istilah Bagi Alcoholic Beverages & Bahan Ramuan Makanan Mengandungi Alkohol Dalam Kategori ARAK.

Kredit Gambar : ibnushukran.blogspot.com

1. Wine - Hasil fermentasi/pemeraman/penapaian buah-buahan khususnya anggur

2. Beer/Ale - Hasil fermentasi gandum atau barley

3. Wiski - Hasil fermentasi bijian/gandum/jagung/barli

4. Brandy - Sejenis ark yg dihasilkan hasil penyulingan wine

5. Cocktail - Minuman campuran yang salah satu bahannya mestilah mengandungi minuman beralkohol (istilah international).

6. Cider - Hasil fermentasi epal

7. Rum - Hasil fermentasi tebu

8. Tuak - Hasil fermentasi beras atau air kelapa (mengikut kawasan/daerah)

8. Mojito - Cocktail yg dihasilkan daripada campuran rum, gula, pudina, lime dan sparkling water.

10. Spirits - Istilah umum bagi arak/ minuman beralkohol

11. Liquor - Istilah umum bagi arak / minuman beralkohol

12. Pinacolada - Sejenis cocktail berasaskan jus nenas yang mengandungi rum.

13. Gin - Sejenis arak daripada buah 'juniper berries'

14. Bitters -Minuman beralkohol dengan mempunyai rasa pahit (bitter) drpd herba-herba.

15. Nasih , Baa atau b'a, Nasih , Kinomol , Lihing ,Bahar - merupakan nama lain bagi arak beras atau tuak dalam bahasa Kadazan.

16. Tequila - Minuman beralkohol yg dihasilkan daripada 'blue agave plant'

17. Margarita - Sejenis cocktail yang mengandungi tequila dengan campuran orange-flavoured liqueur dan lime atau lemon juice, sellunya dihidangkan dengan garam pada 'glass rim'.

18.Champagne - Adalah Sparkling wine, hasil fermentasi wine pada tahap kedua

19. Sake - Hasil fermentasi beras.

20. Mirin - Sejenis rice wine yang digunakan dalam masakan.(teriyaki sos mengandungi mirin)

21. Todi - Arak hasil daripada air kelapa (palm wine)

22. Scotch - Sejenis wisky dihasilkan di Scotland

23. Amaretto - Arak Itali berperisa Kacang Badam

24. Calvados - Apple brandy

25. Chambord - Black raspberry liqueur

26. Claret -Light red wine or Bordeaux.

27. Cognac- Aged, double-distilled wine or fermented fruit juice. Cognac is considered the finest brandy.

28. Cointreau - French, orange-flavored liqueur.

29. Curacao - Liqueur made from bitter Seville oranges.

30. Creme de menthe -Thick and syrupy, sweetened mint liqueur. Comes both clear and green.

31. Framboise - French raspberry liqueur.

32. Frangelico - Italian hazelnut liqueur.

33. Galliano - Golden Italian anise liqueur.

34. Grand Marnier - French liqueur, orange-flavored.

35. Grappa - Italian grape brandy.

36. Grenadine - Pomegranate syrup, sometimes alcoholic.

37. Hard Cider - Fermented, alcoholic cider.

38. Kahlua - Syrupy Mexican liqueur made with coffee and cocoa beans.

39. Kirsch (Kirchwasser) - Colorless liqueur made of cherries.

40. Red Burgundy - Dry French wine.

41. Schnapps - Flavored, colorless liquor.

42. Sherry - Fortified dessert wine, sweet or dry, some with a slightly nutty flavor.

43. Southern Comfort - Bourbon mixed with peach liqueur.

44. Triple Sec - Orang-flavored liqueur.

45. Vermouth - Wine-based drink infused with herbs, sweet or dry.

46. White Burgundy - Dry French wine.

Sumber  :  FB Sahabat Halal JAKIM

p/s : Minuman MALTA haram....


0 comments:

Post a Comment

Silalah mengomen

 

Catatan Asmidar Template by Ipietoon Cute Blog Design