Abah Aufa

Daisypath Happy Birthday tickers

Ibu Aufa

Daisypath Happy Birthday tickers

Aufa Auni

Daisypath Happy Birthday tickers

My Blog

Daisypath Happy Birthday tickers

Thursday, December 18, 2014

Cucuq Jagung

Assalamualaikum....

Ni salah satu favourite akak , hubby dan anak.

Sedap... mudah... dan ringkas....

Tapi husband akak tak suka yang versi lemak manis. Dia suka yang ada bawang , ikan bilis , cabai besar.

Dulu akak kurang suka dengan yang versi savoury ni tapi lama-lama rasa sedap pulak dibandingkan dengan versi lemak manis. Pastu dia suka kalau buat bubur jagung.

Kita semua ada fav masing-masing kan. Kita lebih familiar dengan apa yang kita pernah makan masa kecik iaitu apa yang mak kita masak.

So... layan resepi dan gambaq ya adik-adik / kekakak....




Bahan-Bahan

500 gram - Tepung Gandum
Ikan Bilis (ikut suka bnyk mana tapi jangan banyak sangat)
Bawang Besar 1 Biji
Jagung - 2 Tongkol
Air Panas - 400ml
Air Paip - 150ml (Untuk rendam ikan bilis)
Garam Secukup Rasa
Gula Secukup Rasa
Serbuk Kunyit


Cara-Cara

1. Sagat jagung , rendam ikan bilis (air rendaman nanti jangan buang)
2. Ikan bilis , bawang besar dan cabai besar setelah disiang 
    masuk dalam tupperware turbo chopper dan kisar kasar.
3. Masukkan tepung dalam bekas mengadun.
4. Masukkan bahan yang di kisar kasar.
5. Masukkan jagung yang disaga.
6. Air panas , air rendaman ikan bilis , serbuk kunyit , garam 
    dan gula dicampur sekali (air tu dirasa untuk masin dan 
    manis yang dirasakan sesuai)
7. Masukkan air yang bercampur tadi.
8. Gaul hingga sebati.
9. Rehatkan sebentar (Dalam setengah jam)
10. Goreng leper atau dijemput-jemput (Ikut selera)
11. Siap !! Makan ngan sos memang BEST !!





Wednesday, December 17, 2014

Bubur Kacang Berjagung

Assalamualaikum...


Lama tak bersua di udara kan ?
Blog akak bukan bersarang lagi dah. Dah macam terbiar gitu.
Akak tak berkesempatan memandangkan sekarang bos baru. Susah skit nak 'kelebek' blog.

Tapi...

Kelebek jugak lah sebab kadang-kadang takde buat apa.
Akak ada gak ber-jalan-blog (blogwalking la tu).
Saje nengok-nengok blog-blog yang lagi sifu.
Niat nak blajar gak cara nak dapat ilham dan lelain... hihihihi...

So...

Semalam teringin makan bubuq.
Lepas keje singgah jap kedai runcit dekat taman.
Beli sikit je kacang hijau. Jagung dah ada kt umah 2 tongkol.
Beli masa pasar malam hari jumaat.

Marilah melayan resepi (yang takder sehebatmana) dan gambarnya.


Bubur Kacang Hijau Berjagung

Bahan-Bahan

2 Cawan - Kacang Hijau
1 Liter - Air
400 ml - Santan Kotak / Santan Fresh
2 Tongkol Jagung
200 gram - Gula Perang / Gula Merah
3 Sudu Makan - Gula Putih
Garam Secukup Rasa

Cara-Cara

1. Rebus kacang hijau sampai empuk / kacang tu pecah-pecah skit.
2. Air rebusan tu kalau banyak boleh buang sikit sebab santan akan mengambil tempat.
3. Sagat jagung dan masukkan dalam kacang yang dah empuk tu.
4. Masukkan gula perang. Kalau nak guna gula merah kena bancuh sikit dengan air rebusan kacang / air panas. Jangan lupa tapis sebab gula merah ni kadang-kadang ada pasir , ranting dan macam-macam lagi. (Kita tak tau perjalanan gula merah tu sebelum sampai dapur kita)
5. Bila dah menggelegak dan jagung pun baru masak (agak-agak la dalam 7 , 8 minit) masukkan santan. Kalau taknak guna santan pun takper. Boleh guna susu cair.
6. Kacau baik-baik. Bila dah menggelegak dengan santan tu masuk garam dan gula putih ikut selera/tekak masing-masing. Ada orang suka manis. Ada suka kurang manis. Manis-manis buah gitu.


Siap !!...

p/s : Kalau nak buat eskim kna mnis skit , lemak-lemak sikit baru best
        hik hik hik... Selamat mencuba...


A. Rahman Hassan nikah Fadilah 25 Disember ini



KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal era 60-an, Datuk A. Rahman Hassan, 67, bakal melangsungkan pernikahannya dengan pelakon senior, Fadilah Mansor, 54, di Dewan Tun Hussein Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada 25 Disember inMenurut A. Rahman atau nama sebenarnya Abd. Rahman Hassan, 67, yang dihubungi Kosmo!­ semalam, majlis akad nikahnya akan diadakan sekitar pukul 8.30 malam dan hanya dihadiri oleh keluarga terdekat sahaja.
“Alhamdulillah, saya bakal bergelar suami lagi namun, saya bukannya orang muda. Tidak perlulah buat majlis secara besar-besaran, jadi dewan yang ditempah kecil sahaja hanya boleh memuatkan sekitar 400 orang tetamu sahaja.
“Saya minta maaf kepada rakan-rakan dan keluarga jauh yang tidak dijemput. Majlis perkahwinan saya cukup sederhana. Bagi saya apa yang penting majlis akad nikah berjalan lancar,” kata A. Rahman yang mengharapkan perkahwinan kedua yang bakal dibina itu kekal sehingga ke akhir hayatnya..
Sebelum ini, A. Rahman pernah mendirikan rumah tangga dengan penyanyi kumpulan Orkes Nirwana, Allahyarham Datin Azizah Muhammad yang meninggal dunia akibat kanser pangkal rahim pada 26 April 2013. Menerusi perkahwinan tersebut, beliau dikurniakan tiga anak lelaki termasuk pelakon, Khir Rahman.
Fadilah pula merupakan ibu tunggal kepada dua orang anak selepas bercerai dengan pengarah filem veteran, Ahmad Ibrahim atau Mat London pada tahun 2010.

Sumber : Kosmo!



p/s  :  Tahniah !! Alhamdulillah....Semoga Berbahagia... Berdua lebih baik...Suka lagu Dato'....






Friday, June 21, 2013

Restoran Upin & Ipin Mydin Meru , Ipoh

Assalamualaikum...

Semalam bercuti temankan hubby pegi buat urusan di ipoh. 
Lepas tu singgah ke mydin meru.
Rupanya ada restoran upin ipin kat situ. Sajer try makan kat situ since Miss AA minat kartun upin ipin.
Try dia punya nasik ayam , nasi dengan daging black pepper dan mee kari. Airnye free. Pakej dengan makanan. 
Surprisingly sedap jugak. Meh layan gambor je...


Mee kari sedap. Terasa kuah kari nya.
Sorang semangkuk... shhhhhhh
Ada kerang (2 biji ekor)
Fishball (2 bijik je... tak cukup Dasar makan banyak
Taupok (best je bila diserap kuah)
Telur (Half)
Taugeh


Nasi ayam pun sedap. Sup dan nasik shiok weh !!
Ayam dan cicahan sedap....


Nasi dengan daging black pepper kureeeeeng skit disebabkan kuah daging black pepper agak pedas. Dasar tak bersyukur.


Layan gambor Miss AA dengan abahnya bergambar 
dengan geng Upin Ipin.





Miss AA mengepow ibu beli patung Ipin dan baju raya polkadot



Wednesday, February 13, 2013

Sambal Makerel Dengan Petai

Assalamualaikum...

Resepi eksiden hari khamis (7.2.2013). Niat asal nak buat sambal petai tapi takder 'kawan' nya  (ikan bilis ke , udang memang tak boleh ler sebab akak kan terpaksa 'mengalah' pada makanan laut ni) so tetiba ilham datang (ilham la sangat) nak cmpurkan dengan petai yang beli dalam pinggan kat pasar tani. Hasilnya... SEDAK BOHHH !!!

Jum layan resepi....


Bahan-Bahan :

1 Tin Kecik Markerel Goreng Bercili Ayam Brand
1 Mangkuk Cili Giling
1 Piring Petai (Yang Telah Dikopek)
1 Keping asam keping
Garam Secukup Rasa
Gula Secukup Rasa
2 Sudu Kicap Kipas Udang (Manis)
2 Sudu Sos Cili

Cara-Cara :

Tumis cili sampai masak. Masuk asam keping , garam , gula kicap dan sos.
Masuk petai , markerel.
Bila dan pecah minyak dan rasa semua asam garamnya.
Dah ok... Angkat le....


BEST GILER !!





Tuesday, February 12, 2013

Cucur Manis Manja

2 cawan tepung gandum
3 sudu gula
1/2 sudu garam
1 cawan air paip
1 cawan air panas

Caranya

1. Masukkan tepung dalam bekas mengadun.
2. Bancuh gula , garam , air panas dan air sejuk.
3. Satukan semua bahan.
4. Kemudian bolehlah digoreng.

P/s : Shiok giler cicah ngn kuah kari atau sardin....

Monday, December 31, 2012

Terima Kasih

Assalamualaikum.... Sajer nak cerita pasal cenderahati musim sekolah huhuhuhuhu...


Tak pernah jumpa sagun bakar tapi rasanya not bad. Cam kuih bangkit kelapa pun ada.

Bekas simpan tooth pick dari vietnam... TQ cikgu ooi...

Antara souvenirs dari merata tempat. Paris , german ,china dan our local pon ada. 
Sumer orang bagi. Comel... THANK YOU...

Selalu dapat jajan. Pernah dapat bepang. Ader flos dia tabur kat atas. Nasib baik terbaca kat label dia. Rupanya der serunding kerbau kaki pendek. Terlompat gak la. Pastu bagitau kat cikgu tu. Dia mintak maaf. Takper akak cakap sebab diorang tak sengaja (walaupon ade terbakor gak sbb macam tak sensitip... Benda makan tu...)


Sekian....