Abah Aufa

Daisypath Happy Birthday tickers

Ibu Aufa

Daisypath Happy Birthday tickers

Aufa Auni

Daisypath Happy Birthday tickers

My Blog

Daisypath Happy Birthday tickers

Friday, June 21, 2013

Restoran Upin & Ipin Mydin Meru , Ipoh

Assalamualaikum...

Semalam bercuti temankan hubby pegi buat urusan di ipoh. 
Lepas tu singgah ke mydin meru.
Rupanya ada restoran upin ipin kat situ. Sajer try makan kat situ since Miss AA minat kartun upin ipin.
Try dia punya nasik ayam , nasi dengan daging black pepper dan mee kari. Airnye free. Pakej dengan makanan. 
Surprisingly sedap jugak. Meh layan gambor je...


Mee kari sedap. Terasa kuah kari nya.
Sorang semangkuk... shhhhhhh
Ada kerang (2 biji ekor)
Fishball (2 bijik je... tak cukup Dasar makan banyak
Taupok (best je bila diserap kuah)
Telur (Half)
Taugeh


Nasi ayam pun sedap. Sup dan nasik shiok weh !!
Ayam dan cicahan sedap....


Nasi dengan daging black pepper kureeeeeng skit disebabkan kuah daging black pepper agak pedas. Dasar tak bersyukur.


Layan gambor Miss AA dengan abahnya bergambar 
dengan geng Upin Ipin.





Miss AA mengepow ibu beli patung Ipin dan baju raya polkadot



Wednesday, February 13, 2013

Sambal Makerel Dengan Petai

Assalamualaikum...

Resepi eksiden hari khamis (7.2.2013). Niat asal nak buat sambal petai tapi takder 'kawan' nya  (ikan bilis ke , udang memang tak boleh ler sebab akak kan terpaksa 'mengalah' pada makanan laut ni) so tetiba ilham datang (ilham la sangat) nak cmpurkan dengan petai yang beli dalam pinggan kat pasar tani. Hasilnya... SEDAK BOHHH !!!

Jum layan resepi....


Bahan-Bahan :

1 Tin Kecik Markerel Goreng Bercili Ayam Brand
1 Mangkuk Cili Giling
1 Piring Petai (Yang Telah Dikopek)
1 Keping asam keping
Garam Secukup Rasa
Gula Secukup Rasa
2 Sudu Kicap Kipas Udang (Manis)
2 Sudu Sos Cili

Cara-Cara :

Tumis cili sampai masak. Masuk asam keping , garam , gula kicap dan sos.
Masuk petai , markerel.
Bila dan pecah minyak dan rasa semua asam garamnya.
Dah ok... Angkat le....


BEST GILER !!





Tuesday, February 12, 2013

Cucur Manis Manja

2 cawan tepung gandum
3 sudu gula
1/2 sudu garam
1 cawan air paip
1 cawan air panas

Caranya

1. Masukkan tepung dalam bekas mengadun.
2. Bancuh gula , garam , air panas dan air sejuk.
3. Satukan semua bahan.
4. Kemudian bolehlah digoreng.

P/s : Shiok giler cicah ngn kuah kari atau sardin....

Monday, December 31, 2012

Terima Kasih

Assalamualaikum.... Sajer nak cerita pasal cenderahati musim sekolah huhuhuhuhu...


Tak pernah jumpa sagun bakar tapi rasanya not bad. Cam kuih bangkit kelapa pun ada.

Bekas simpan tooth pick dari vietnam... TQ cikgu ooi...

Antara souvenirs dari merata tempat. Paris , german ,china dan our local pon ada. 
Sumer orang bagi. Comel... THANK YOU...

Selalu dapat jajan. Pernah dapat bepang. Ader flos dia tabur kat atas. Nasib baik terbaca kat label dia. Rupanya der serunding kerbau kaki pendek. Terlompat gak la. Pastu bagitau kat cikgu tu. Dia mintak maaf. Takper akak cakap sebab diorang tak sengaja (walaupon ade terbakor gak sbb macam tak sensitip... Benda makan tu...)


Sekian....



Friday, November 16, 2012

Cerita Nestle Saya

Assalamualaikum...


Pa habaq ?? Akak okeh-okeh je.... Saje nak crita pasal susu Nestle Omega Plus Dengan Acticol. Alah... susu yang akak pernah buat n3 dulu ni. Susunya sedap dan berkhasiat. Baik untuk kita-kita yang dah start melangkah ke usia 'muda'. Since banyak respon dan view pada artikel susu ni , akak suka la nak berkongsi ngan korang yang susu ni dah ada dalam pack convie. Senang nak minum and bwk kemana-mana. Memandangkan akak ni orang yang 'rajenn' bangat akak sangat happy bila dapat tau syarikat Nestle dah buat pek yang hanya perlu kita koyak plastiknya dan bancuh trus. Rasa susu ni pulak dah ada kurang manis dari sebelum ni tapi masih rasa sedap. kat kotak dia ada tulis untuk mummy preg tak boleh minum ye. So terjawab la pertanyaan akak (masa preg dulu kan akak kena darah tinggi , so akak try tanya kot mana tau mummy preg boleh minum atau tak). Kanak-kanak memang la tak leh minum. Akak (yang berlebihan kelas-terol hihihi ) minum 2 kali sehari. Pagi sebelum pegi keje , sepaket. Malam sebelum tido , sepaket. 



Mari kita jaga diri kita untuk orang yang tersayang...

Hari tu akak rasa berat dan mengah masa naik tangga nak ke opis (slalu memang mengah tapi kali ni rasa lain sgt hehehehe). Kita boleh tau sendiri kalau ada banyak kolesterol atau tak. Pastu akak minum susu ni dalam 2 kali terus rasa okey... Jangan lupa minum tau.... 



p/s  :  Tengah paksa abah aufa minum gak. Liat benor...


Tuesday, October 02, 2012

Istilah-istilah Bagi Alcoholic Beverages & Bahan Ramuan Makanan Mengandungi Alkohol Dalam Kategori ARAK.

Kredit Gambar : ibnushukran.blogspot.com

1. Wine - Hasil fermentasi/pemeraman/penapaian buah-buahan khususnya anggur

2. Beer/Ale - Hasil fermentasi gandum atau barley

3. Wiski - Hasil fermentasi bijian/gandum/jagung/barli

4. Brandy - Sejenis ark yg dihasilkan hasil penyulingan wine

5. Cocktail - Minuman campuran yang salah satu bahannya mestilah mengandungi minuman beralkohol (istilah international).

6. Cider - Hasil fermentasi epal

7. Rum - Hasil fermentasi tebu

8. Tuak - Hasil fermentasi beras atau air kelapa (mengikut kawasan/daerah)

8. Mojito - Cocktail yg dihasilkan daripada campuran rum, gula, pudina, lime dan sparkling water.

10. Spirits - Istilah umum bagi arak/ minuman beralkohol

11. Liquor - Istilah umum bagi arak / minuman beralkohol

12. Pinacolada - Sejenis cocktail berasaskan jus nenas yang mengandungi rum.

13. Gin - Sejenis arak daripada buah 'juniper berries'

14. Bitters -Minuman beralkohol dengan mempunyai rasa pahit (bitter) drpd herba-herba.

15. Nasih , Baa atau b'a, Nasih , Kinomol , Lihing ,Bahar - merupakan nama lain bagi arak beras atau tuak dalam bahasa Kadazan.

16. Tequila - Minuman beralkohol yg dihasilkan daripada 'blue agave plant'

17. Margarita - Sejenis cocktail yang mengandungi tequila dengan campuran orange-flavoured liqueur dan lime atau lemon juice, sellunya dihidangkan dengan garam pada 'glass rim'.

18.Champagne - Adalah Sparkling wine, hasil fermentasi wine pada tahap kedua

19. Sake - Hasil fermentasi beras.

20. Mirin - Sejenis rice wine yang digunakan dalam masakan.(teriyaki sos mengandungi mirin)

21. Todi - Arak hasil daripada air kelapa (palm wine)

22. Scotch - Sejenis wisky dihasilkan di Scotland

23. Amaretto - Arak Itali berperisa Kacang Badam

24. Calvados - Apple brandy

25. Chambord - Black raspberry liqueur

26. Claret -Light red wine or Bordeaux.

27. Cognac- Aged, double-distilled wine or fermented fruit juice. Cognac is considered the finest brandy.

28. Cointreau - French, orange-flavored liqueur.

29. Curacao - Liqueur made from bitter Seville oranges.

30. Creme de menthe -Thick and syrupy, sweetened mint liqueur. Comes both clear and green.

31. Framboise - French raspberry liqueur.

32. Frangelico - Italian hazelnut liqueur.

33. Galliano - Golden Italian anise liqueur.

34. Grand Marnier - French liqueur, orange-flavored.

35. Grappa - Italian grape brandy.

36. Grenadine - Pomegranate syrup, sometimes alcoholic.

37. Hard Cider - Fermented, alcoholic cider.

38. Kahlua - Syrupy Mexican liqueur made with coffee and cocoa beans.

39. Kirsch (Kirchwasser) - Colorless liqueur made of cherries.

40. Red Burgundy - Dry French wine.

41. Schnapps - Flavored, colorless liquor.

42. Sherry - Fortified dessert wine, sweet or dry, some with a slightly nutty flavor.

43. Southern Comfort - Bourbon mixed with peach liqueur.

44. Triple Sec - Orang-flavored liqueur.

45. Vermouth - Wine-based drink infused with herbs, sweet or dry.

46. White Burgundy - Dry French wine.

Sumber  :  FB Sahabat Halal JAKIM

p/s : Minuman MALTA haram....