Wednesday, February 13, 2013

Sambal Makerel Dengan Petai

Assalamualaikum...

Resepi eksiden hari khamis (7.2.2013). Niat asal nak buat sambal petai tapi takder 'kawan' nya  (ikan bilis ke , udang memang tak boleh ler sebab akak kan terpaksa 'mengalah' pada makanan laut ni) so tetiba ilham datang (ilham la sangat) nak cmpurkan dengan petai yang beli dalam pinggan kat pasar tani. Hasilnya... SEDAK BOHHH !!!



Jum layan resepi....



Bahan-Bahan :

1 Tin Kecik Markerel Goreng Bercili Ayam Brand
1 Mangkuk Cili Giling
1 Piring Petai (Yang Telah Dikopek)
1 Keping asam keping
Garam Secukup Rasa
Gula Secukup Rasa
2 Sudu Kicap Kipas Udang (Manis)
2 Sudu Sos Cili

Cara-Cara :

Tumis cili sampai masak. Masuk asam keping , garam , gula kicap dan sos.
Masuk petai , markerel.
Bila dan pecah minyak dan rasa semua asam garamnya.
Dah ok... Angkat le....


BEST GILER !!






0 comments:

Post a Comment

Silalah mengomen

 

Catatan Asmidar Template by Ipietoon Cute Blog Design