Ni salah satu favourite akak , hubby dan anak.
Sedap... mudah... dan ringkas....
Tapi husband akak tak suka yang versi lemak manis. Dia suka yang ada bawang , ikan bilis , cabai besar.
Dulu akak kurang suka dengan yang versi savoury ni tapi lama-lama rasa sedap pulak dibandingkan dengan versi lemak manis. Pastu dia suka kalau buat bubur jagung.
Kita semua ada fav masing-masing kan. Kita lebih familiar dengan apa yang kita pernah makan masa kecik iaitu apa yang mak kita masak.
So... layan resepi dan gambaq ya adik-adik / kekakak....
Bahan-Bahan
500 gram - Tepung Gandum
Ikan Bilis (ikut suka bnyk mana tapi jangan banyak sangat)
Bawang Besar 1 Biji
Jagung - 2 Tongkol
Air Panas - 400ml
Air Paip - 150ml (Untuk rendam ikan bilis)
Garam Secukup Rasa
Gula Secukup Rasa
Serbuk Kunyit
Cara-Cara
1. Sagat jagung , rendam ikan bilis (air rendaman nanti jangan buang)
2. Ikan bilis , bawang besar dan cabai besar setelah disiang
masuk dalam tupperware turbo chopper dan kisar kasar.
3. Masukkan tepung dalam bekas mengadun.
4. Masukkan bahan yang di kisar kasar.
5. Masukkan jagung yang disaga.
6. Air panas , air rendaman ikan bilis , serbuk kunyit , garam
dan gula dicampur sekali (air tu dirasa untuk masin dan
manis yang dirasakan sesuai)
7. Masukkan air yang bercampur tadi.
8. Gaul hingga sebati.
9. Rehatkan sebentar (Dalam setengah jam)
10. Goreng leper atau dijemput-jemput (Ikut selera)
11. Siap !! Makan ngan sos memang BEST !!
0 comments:
Post a Comment
Silalah mengomen